Пити або не пити

05 липня 2022

До речі, про святковий настрій. Його у нас заведено супроводжувати чимось алкогольним. І якщо на вашому святі ціль — відчути чарівність смаку м’яса, а не алкоголю, то потрібно пам’ятати, що страви з дичини варто запивати червоним сухим вином.
Яким? Це наступний секрет, який відкриється тим, хто читає ці рядки.

Страви з дичини варто запивати червоним сухим вином


Отже, ми вже знаємо, що м’ясо диких тварин готується після обов’язкового маринування. А значить, перед тим як підібрати вино до страв з дичини, потрібно врахувати характерний смак приправ, що використовуються для маринування, та спробувати підібрати відповідний напій.
Експерти говорять, що класичні вина до дичини — це піно-нуар, к'янті класико та ронські червоні, а також деякі зразки бордо з Лівого берега. Цікаво, що якщо ви з тих щасливців, у кого в обідньому меню не одна страва з дикого м’яса, а декілька, то вина вам будуть подавати за мірою посилення смаку — і тоді каберне совіньйон повинно бути більше, аніж мерло, як мінімум вдвічі.
Якщо ви читаєте все це як і раніше спокійно та ціновий еквівалент усіх цих назв вас не турбує, то продовжуємо експериментувати далі. Отже, вдалим доповненням до дичини можуть бути вальполічелла та амароне, південноафриканський пінотаж, іспанські менсія та темпранільйо, каліфорнійський зінфандель; і навіть розові вина стануть цілком доречні для тих, хто вирішить полювати не тільки на косуль, але й за спиртним. Як говориться, уж вибачте за мій іспанський — але без нього в цьому випадку ніяк.

У рукаві. Дуже простий рецепт, але вимагає особливих умінь і практично безпрограшний. Припустимо, у нас є нога косулі. Для початку дістанемо кістки: плече та лопатку, якщо нога передня, або стегнову — якщо задня. У нас вийде від одного до двох з половиною кілограми м’яса. У блендері подрібнюємо декілька зубчиків часнику, змішуємо з 50 г соєвого соусу, 50 г гірчиці (можна взяти традиційну, а можна й у зернах) і 50 мл мускатного вина. У отриману суміш додаємо чорний перець. Обмазуємо м’ясо та залишаємо його в прохолодному місці під кришкою на 12 годин. Замариноване м’ясо вкладаємо в рукав для запікання, туди ж — декілька горошин запашного перцю та лавровий лист. Я сіль не додаю зовсім, тому що вона вже є у соєвому соусі, але якщо хочеться — можна додати, але тільки половину чайної ложки, не більше. Рукав на жаровні ставимо у розігріту до 180 °C духовку, через 30 хвилин зменшуємо температуру до 160 °C. Загальний час приготування відповідає масі м’яса: кілограмовий шматок готується одну годину, двокілограмовий — дві години. У рукаві м’ясо готується у власному соку. Результат вас неодмінно порадує.

У рукаві м’ясо готується у власному соку. Результат вас неодмінно порадує.


Дуже складно? Згоден! Але тут є невеликий секрет. Можна, звісно, завчити напам’ять перелік вин, які експерти порекомендують до страви з косулі. Або ще простіше — зберегти цей перелік у своєму смартфоні. Але це зовсім не обов’язково. Якщо обставини — наприклад, побачення в ресторані, — розбудить у вас бажання блиснути гастрономічною ерудицією, а вам у якості напою до м’яса косулі вже невигадливо порекомендували «сухе червоне», то ви завжди можете поставити лінивого сомельє на місце питанням: «А що з вашого сухого червоного — з лісовим відтінком у смаку?»

Усе просто: дичина — краща страва до вина, що має аромат лісу


Правда ж, легко запам’ятати? Так-так, усе просто: дичина — краща страва до вина, що має аромат лісу. Тому наявність цих ноток у напої — ключовий фактор відбору в нашому випадку. І навіть якщо ваші рецептори все ще недостатньо опрацьовані для того, щоб вловити якісь відтінки смаку та посмаку — не біда. Сміливо питайте — і пробуйте, що дадуть. Повірте, ваша уява — найвеличніший на світі маг і чарівник, який дорисує все за вас! А щоб довго не шукати, зверніть увагу на червоні вина в нашому Кулінарному домі «ІБІС». Ми точно здивуємо вас, тому що у нас є пропозиції на будь-який смак і гаманець.
Так що, друзі мої, будьмо! І смачного вам!


Автор: редактор журналу «Світ захоплень. Полювання та зброя» Олександр Децик