Лишити від козлика ріжки да ніжки

05 липня 2022

Трофейні ріжки на медальйоні, що залишились вам на пам’ять, звичайно, важливі. Однак, не скуштувавши плодів свого полювання сповна, ви не пізнаєте його істинний сенс.
Я зараз говорю про буквальне значення слова «скуштувати», а точніше — про те, як краще приготувати м’ясо козулі. Адже в цьому процесі є ряд секретів, без знання яких ви ризикуєте зіпсувати свято смаку, що можливий завдяки цій дичині. Але раз ви читаєте ці рядки, то вам пощастило! А коли дочитаєте до кінця, відкриєте для себе ще й інші премудрості.
Отже, про м’ясо козулі: воно одне з найцінніших у сенсі харчових і живильних характеристик. У 100 г козулятини міститься 21,1 г білку, практично нуль вуглеводів і всього 6 г жиру — просто мрія прихильників дієт і ЗОЖ. До речі, жир м’яса козулі — достатньо тугоплавкий (його температура плавлення 47-48 °C, а застигання — 38-39 °C). Також козулятина містить амінокислоти, мінерали, ліпіди та вітаміни; коротко кажучи, це скарбниця здоров’я та корисності. Звісно, будь-яка дичина для мисливця та просто охочих смачніше всього буде приготована на природі. Але дичина вам не юшка — одразу її не приготувати. Для дичини потрібна ферментація — визрівання м’яса. У країнах з розвинутою мисливською культурою в мисливських господарствах обов’язково для цього є спеціальні кімнати. Там випотрошена туша в шкірі витримує декілька діб за температури від 0 до +4 °C за високої вологості. Для тих, у кого немає можливості мати цілу кімнату, пропонуються мобільні шафи для визрівання м’яса, схожі на ті, у яких витримуються стейки. Після визрівання м’ясо дичини стає м’якше, соковитіше та набагато смачніше; крім того, правильно «дозріла» дичина довше зберігається. Це, мабуть, найперший секрет з тих, що вам потрібно пам’ятати. І це я знав — а ось інші відомості довелось збирати по крихтах.

М’ясо козулі знадобиться для печені, гуляшу, биточків

«Смачне! Дуже смачне, і крапка!» — так описав мені страву з м’яса козулі мій приятель, затятий мисливець. «Козуля після куріпки — “явна дичина”. М’ясо структуроване, все з лісових ароматів».

Я був у захваті, але всі ці слова давали дуже приблизне уявлення про те, як не зіпсувати страви з козулі. І тоді я «спитав» у Google. Порад там були сотні — я узагальнив їх для вас.
Отже, експерти від алгоритмів популярності пошуковика впевнені: м’ясо козулі згодиться для печені, гуляшу, биточків. При цьому готувати його можна в казані, на грилі, на сковорідці. Спочатку м’ясо потрібно добре очистити від жилок і плівок, а нарізати здобич варто скибками впоперек волокон.
Спеції, приправи та трави в цьому ділі обов’язкові! М’ясо натираємо сіллю, різноманітними перцями, травами (розмарин, базилік). Можна змащувати гірчицею — вона, як вважає ряд «спеців» і ті, хто їх «лайкнув», пом’якшить будь-яку дичину. Безумовно, потрібні овочі та зелень: лук, часник, морква. А ще обов’язково даємо м’ясу настоятися в маринаді — бажано на ніч, але краще вимочувати добу.

У лісі. Окремим направленням мисливської кухні є приготування дичини в лісі, одразу ж по завершенню вдалого полювання. Козуля — не виключення. Як правило, на швидку руку готують печінку, серце та нирки здобутого звіра — так званий «лівер». У бувалих мисливців з собою завжди є чавунна сковорідка та ріпчаста цибуля. Крупно нарізані шматки печінки, серце та нирок жаряться на сковорідці на вершковому або рослинному маслі з луком. Досвідчені з самого початку додають у сковорідку навколонирковий жир і небагато води або пива — щоб печінка не була сухою. Ті, хто куштував цю страву, погодяться — мало що може бути смачніше!

Вже промариновану дичину готувати потрібно неспішно. Наприклад, якщо в духовці, то м’ясо повинно томитися дві години: спочатку ставимо на пів години на 200 °C, а потім на півтори години — на 160 °C


Але мені всього цього здалось мало — і, скориставшись службовим положенням, я вирішив взяти бика (у сенсі, козлика) за рога. За порадою поспішив до справжнісіньких, а зовсім не віртуальних, професіоналів перетворення здобичі з лісів, полів і річок нашої країни в найсмачніші страви. Мова, звісно ж, йде про бренд-шефа Кулінарного дому «ІБІС» Александра Слободяника та шеф-кухаря Андрія Фролова — які не тільки пригостили мене найсмачнішими стравами з цієї дичини, але й розповіли ще парочку секретів. Оскільки смак та аромат усього того, що цим магам ножа та духовки вдається добути з дикого м’яса, я вам передати навряд чи можу, то ділюся «родзинками» у приготуванні від них же.
Отже, по-перше: перед приготуванням м’яса козулі потрібно добре вимочити у воді, вині або молоці. Воно, як уже відмічалось, любить спеції — і наш шеф-кухарь використовує ароматні трави, а також ялівець і розмарин для маринування.
[Зображення з текстом] Гурмани позаздрять. По-справжньому відчути тонкий і незвичний смак дичини допоможе достатньо проста страва — медальйон з сідла козулі. Сідло — це спинна (так звана «ниркова») частина туші. Якщо провести паралелі з телятиною, то в спинну частину входить ростбіф, товстий край і стегно. Сідло, як правило, запікають, попередньо замаринувавши. Але якщо обережно відокремити від кістки м’язи, що знаходяться по обидва боки від хребта, то у вас вийдуть два продовгуватих, круглих у перетині шматки філе загальною масою близько 600-800 г. Наріжте філе на медальйони товщиною 4-5 см, змастіть оливковим маслом та обсмажте з кожної сторони на розпеченій товстодонній сковорідці по 45 с, щоб «закрити» м’ясо. Білок, що згорнувся за високої температури, утворює своєрідну скоринку, і м’ясо перестає втрачати сік. Після цього медальйон потрібно обсмажити з кожної сторони, включаючи боки, по хвилині, не більше! Готовий медальйон необхідно викласти на теплу тарілку, а зверху на нього нарізати трішки вершкового масла; потім усю тарілку накрити фольгою, щоб масло розтало, а м’ясо «дійшло». Через п’ять хвилин зняти фольгу, м’ясо посолити та поперчити. Вуаля — запевняю вас, такого ви ще не куштували!
Так, готувати це м’ясо потрібно за високих температур. Є великий вибір варіантів приготування: жарити, тушити й так далі. А ще найніжніше м’ясо у козулі — це вирізка, шийна частина, антрикот і наднирковик. Інші частини більш жилисті, тому що тварина дуже активна; з них отримують прекрасні котлети.
Інших секретів у цей раз мені дізнатись не вдалось. Тому, усвідомивши всю особливість приготування такої здобичи, я вирішив не мучити себе та м’ясо, а замовити його у тих, хто вже не одну тварину приготував і сам з’їв у цій справі.
Добре, що в меню Кулінарного дому «ІБІС» страви з козулі є на будь-який смак.

Козуля у виноградному соусі


Це й гуляш, для якого м’якуш нарізають шматочками та попередньо обсмажують у томатній пасті з додаванням моркви, луку та сметани, і жарені ковбаски; і навіть, що мені особливо сподобалось, є козуля в ягідному соусі. Для неї береться м’якуш і томиться в красному вині та коньяку з додаванням соусу з ягід — смородини, чорниці, малини — а ще ялівця та гілочки розмарину. Просто якесь свято смаку!

Автор: редактор журналу «Світ захоплень. Полювання та зброя» Олександр Децик