Singleton of Dufftown Sunray

26 сентября 2018


Рибалка рибалку...

У 2014 році бренд Singleton, створений у 2001 році як певний симбіоз «найкращих якостей Хайленду/Спейсайду», поповнився двома новими релізами – Singleton of Dufftown Sunray і Singleton of Dufftown Tailfire. Sunray – специфічний рибальський термін, що означає певну технологію ловлі лосося з використанням спеціальних насадок-приманок. Отож, це і реверанс на адресу фішерменів, і продовження, так би мовити, «прикладної серії» віскі від компанії.

А ще The Singleton of Dufftown Sunray це: - односолодове віскі з перегонки Dufftown – однієї з трьох, де випускають віскі під маркою The Singleton (це перегонки – Глен Орд і Глендуллан – але їхня продукція орієнтована на інші ринки); - старіння відбувається виключно в американських дубових бочках з-під бурбону; - причому бочки ретельно селекціонують – в діло йдуть «...не тільки лише всі». Використовується лише та клепка, яка, на думку фахівців компанії, має певні якості; - практикується тривала ферментація (від 65 до 120 годин); - однією з традицій перегонки є повільна дистиляція.

Продукт, вироблений на дистилерії Dufftown, переважно використовується для виготовлення купажів. Серед них такі марки, як базовий Bell's і суперпреміальний Johnnie Walker Blue Label. І тільки близько 5% бутилюється під назвою Singleton. А це дає привід розглядати Singleton of Dufftown Sunray як доволі рідкісне і лімітоване у виробництві official bottling.


Вердикт експерта:

89 (100)




Основні характеристики:

Країна: Шотландія

Власник: Diageo

Марка: Singleton of Dufftown


ТАБЕЛЬ ВІД ПРОФІ (ПОРТРЕТ ВИНА): 9,73

Прозорість і колір — золотавий чистий колір із глибиною і бурштиново-медовими відблисками на дзеркалі.

Аромат — характерний для цього виду хайлендівських молтів, з легким плодовим і квітковим початком. У розвитку набуває пряного характеру і м’якої солодкуватості. Фінал – медовий і трохи деревний із тютюновою нотою.

Смак — перший смак досить інтенсивний – з пряними і зігріваючими спиртуозними враженнями. В динаміці з'являються легкі квітково-медові нотки та відтінки плодових (ожина, чорна смородина). У фіналі – доволі м'які солодові, а ще сухі спеції – від кмину до анісу.

КАВІСТ & КУРТЬЄ: 9,73

М'яке і водночас цілком жваве віскі з вираженими плодово-квітковими складовими як в ароматі, так і в смаку. Вдих – достатня кількість активних кондитерських спецій – починаючи від ванілі і закінчуючи прополісними медовими (сухі відтінки). Крім цього, різноманітні фрукти – яблучне пюре, перетерта смородина та бісквітні нотки солоду. Видих отримав певну суворість від деревини (є невеличкі натяки на х’юмідорні складові). Плюс до цього – свіжий ягідний джем і яблучний струдель, щедро присмачений квітковим медом. Фінал – трохи сухуватий, має тонкий ментоловий аромат укупі з кедровим горіхом.

АВТОРТЕСТ

Тільки в 2014, тобто практично одразу після випуску: - Gold у категорії Distillers' Single Malts 12 years and under – 2014 (International Spirits Challenge); - Silver у номінації Speyside No Age Statement – 2014 (The Scotch Whisky Masters (The Spirits Business)); - Silver Outstanding в категорії Single Malt Scotch – Speyside – 2014 (International Wine & Spirit Competition).