Shackleton Blended Malt

24 сентября 2018


Привид Шеклтона знову піднявся з Whyte & Mackay

Це віскі від доволі відомої і дуже шанованої компанії Mackinlay's назвали на честь одного з героїв видатного століття антарктичних досліджень, учасника чотирьох антарктичних експедицій (трьома з яких він командував), кавалера понад 25 золотих нагород різних географічних та наукових товариств світу – сера Ернеста Генрі Шеклтона (Ernest Henry Shackleton).

У 1907 році, готуючись до однієї зі своїх подорожей, сер Ернест замовив 25 пляшок «...рідкісного старого солодового віскі Макінлай», яке мало зміцнити командний дух її членів. А у 2007 році, під час однієї з наукових експедицій, що вивчала спадщину Шеклтона, у кризі під базовим табором дослідника було знайдено 11 із цих 25 пляшок, які прекрасно збереглися. До Шотландії доїхало лише три, та й то – виключно з метою вивчення цілісності продукту. Так от, експертиза на хроматографі засвідчила, що в цих пляшках наразі – витриманий перегін з початковою міцністю, не меншою за 47% об! Тобто весь цей час (близько 100 років) віскі перебував у рідкому і... стабільному стані. Така ідеальна консервація дала змогу після доволі ретельного лабораторного та органолептичного аналізу визначити формат і інгредієнти початкового купажу, ба більше – знайти вікові та географічні аналоги і практично повністю відтворити смак віскі, бутильованого на винокурні Glen Mhor приблизно в 1896 році.

Отож нинішній SHACKLETON BLENDED MALT – практично 100-відсоткова репліка віскі кінця ХІХ століття, що до того ж містить молт від перегонки, яку навіть не закрили, а повністю зруйнували в 1986 році. На щастя, трохи віскі та деяка кількість бочок з цієї дистиллерії збереглися – що й дало змогу створити такий неординарний і абсолютно обмежений тираж.


Вердикт експерта:

90 (100)




Основні характеристики:

Країна: Шотландія

Власник: Mackinlay's/Whyte & Mackay

Марка: Shackleton Blended Malt


ТАБЕЛЬ ВІД ПРОФІ: 9,77

Прозорість і колір — вираженого золотисто-солом'яного кольору рідина з ідеальною прозорістю та блиском.

Аромат — характерний для цього виду, з асимільованим спиртом. Доволі м'який з точки зору солодових і димних тонів. Вирізняється плодовими відтінками – від зеленого яблука й лимонної цедри – до стиглої груші. Також характеризується великою кількістю спецій, переважно кондитерського характеру – ваніль, кориця, імбир.

Смак — легкі солодові відтінки поєднуються з сухофруктами та прянощами. У розвитку – плодові складові. Має місце делікатна торф'яна терпкість, а у самому фіналі – відтінки вівсяного печива.

КАВІСТ & КУРТЬЄ: 9,77

Виключно цікаве у своїй м'якості й делікатності віскі. Незважаючи на декларовану присутність оркнейських молтів, доволі м'яке – найімовірніше, завдяки і витримці, і складності композиції. Солодова нота під час вдиху більше карамельна, ніж злакова. Напрочуд насичене різноманітними сухими спеціями і, звісно, плодами – від свіжих до зацукрованих і сухофруктів. Видих – спершу доволі суворий, потім набуває дуже цікавої нотки лимонного пирога та фруктового добре увареного джему. Фінал – трішки торф'яний, але абсолютно без домінанти. Терпкість виступає радше як щось, що увиразнює саме злакове походження.

АВТОРТЕСТ

Свіжий реліз, а вже перший конкурс International Wine & Spirit Competition-2017 одразу приніс дуже вагому нагороду – Silver у категорії Scotch Whisky – Blended Malt.