Lustau Solera Brandy De Jerez

5 марта 2019


Бочка амонтільядо

Бодега Люстау на сьогодні чи не найзаможніша у фінансовому плані компанія-виробник не лише у своєму регіоні, а й у всій Андалусії.  

Можливо, це і не найстаріше господарство (його в 1896 році заснував Дон Хосе Руїз-Бердехо як Finca Nuestra Senora de la Esperanza), проте воно має достатню традицію і, що найважливіше, — абсолютну самостійність, не належачи до транснаціональних корпорацій, а навпаки, «відщипуючи» час від часу від них «ласі шматочки». Прикладом цьому може стати придбання запасів хересу і погребів у знакової Bodegas Domecq, що була свого часу частиною грандіозної Allied Domecq, нині вже неіснуючої. 

Така політика, що ґрунтується на закладених ще засновником компанії принципах («альмасеніста»), дає змогу мати величезний (порівняно з іншими) асортимент і пропонувати на ринок понад 40 найменувань напоїв у різних категоріях. Серед них — вино, вермути (на основі хересу), а також знамениті бренді. 

«Солера Резерва» виконана за класичною «солерно-кріадерною» схемою, з використанням виключно і тільки бочок аmontillado і доволі ретельним підходом до питання «відпочинку» і «доведення до кондиції» після бутелювання. Цей шлях займає щонайменше три роки, причому вже після того, як продукт залишає кріадеру. 

Але і це ще не все. Весь процес розливу, упаковки і палетування здійснюється у спеціально кондиціонованих природним чином приміщеннях з особливим мікрокліматом, який, як стверджується, повністю відповідає середовищу, в якому перебувало бренді з першої миті його потрапляння в підвал.


Вердикт експерта:

89 (100)




Основні характеристики:

Країна: Іспанія

Власник: Lustau (Luis Caballero Group of Companies)

Марка: Lustau


ТАБЕЛЬ ВІД ПРОФІ

Прозорість і колір — доволі глибокий бурштиновий колір із деякими смарагдовими відблисками.

Аромат — характерний для категорії хересного бренді виражений плодовий із чистими деревними (плюс горіхові) і бальзамічними відтінками. Асимільований спирт характеризується тонким трохи підсолодженим (фруктовим) закінченням.

Смак — чистий з добре окресленими тонами спирту в першому враженні, легкими відтінками спецій (сухі кондитерські). У розвитку посилюється пряна нота і домінують, аж до післясмаку, різноманітні плодові відтінки — від свіжих стиглих до в’ялених.

ГЕДОНІСТ

Соковитий і виключно глибокий варіант (причому, явно не фламенко, а такий собі «кабальєрський» тип), хоча все ж певний темперамент і має. Вдих спершу здається жорстким через велику кількість дерева і деяку спиртуозність. Але в динаміці «спалахує» великою кількістю сухофруктів (інжир, курага, темний ізюм). У підкладці — горіхи (від мигдалю до нуги). Фінал дещо гоструватий деякою деревністю, але в самому закінченні — спеції (ваніль, кориця, гвоздика) і навіть ледь солодкуваті кавові нотки. Видих також багатий на відчуття і тут має місце ідеальний баланс зігрівально-очищувального спирту і карамельно-молочно-горіхового десерту. А та невелика кількість спецій, яка є, лише підіграє сухофруктам, що якимось парадоксальним чином стають помітними аж у самому фіналі.