Harmonie De Gascogne Rosé Domaine De Pellehaut

19 июня 2020

Виноград та ... корови!

Унікальне навіть для Гасконі поліагрокультурне господарство з давньою та славною історією.
Крім виробництва різноманітних тихих і ігристих вин, класичного арманьяку, тут також розвинене органічне землеробство (вирощування різноманітних зернових культур) і тваринництво з усіма супутніми циклами переробки.
Загалом яскравий приклад такого модного сьогодні напрямку біорізноманіття, види якого, доповнюючи одне одного, сприяють появі вельми неординарних результатів.

Сам же Domaine de Pellehaut було побудовано в ХVIII столітті. Повернутий обличчям до Піренеїв, він розташований у Тенарезі (назва римської дороги, а заразом і субзони), на околиці апеласьона Ба Арманьяк, і тому має доволі широкий спектр теруарів.
Історія ж виноградарства в цьому регіоні має значно глибше коріння, чому є цілком зримі свідчення — мозаїчні полотна із зображенням виноградної лози на руїнах галло-римської вілли (Севік), що височіє лише за два кілометри від домена.

Основні виноградники Domaine de Pellehaut розташовуються в найвищій точці території, що належить господарству, а це понад 180 метрів над рівнем моря. На ділянках переважають піщано-глинисті ґрунти з вапняковими включеннями — вoulbenes (суміш глини та піску на основі вапняку. Причому концентрація/пропорція піску на кожній ділянці своя). Усе це дає змогу місцевим сортам винограду давати білі вина з великою ароматичною витонченістю. Ну а легкі ґрунти (бо ж частка піску таки значна) є улюбленими ґрунтами знаменитих арманьяків.
Загалом південна експозиція і захист гірської гряди Піренеїв допомагають отримувати максимум сонця, а нестачу вологи, особливо влітку, з лишком компенсує річка Жер, що протікає біля підніжжя пагорбів. Та й для добрива виноградників у господарстві використовують тільки компост із власних ферм.
Щоб максимально зберегти якості винограду, збір врожаю здійснюється переважно вночі. Низькі температури сприяють збереженню ароматів, що містяться у шкірці чутливих до сонячних променів ягід, і зменшують окислення.

Зібрані грона доставляються на виноробню максимально швидко у спеціальних ємностях із нержавіючої сталі.
У погребі здійснюється перше гравітаційне віджимання, що дає змогу самопливу самостійно відокремити 50% кюве перед завантаженням білих сортів у пневматичні преси, а червоних — у спеціальні «самоосушувальні» чани.
Пресування білих сортів відбувається після мацерації шкірки (в пресі), тривалість якої варіюється залежно від року та сорту винограду. А червоні залишаються в резервуарах упродовж двох-трьох тижнів, а потім під дією сили тяжіння без насосів перетікають у пневматичний прес.
Загалом у господарстві продовжують практикувати так званий "метод предків", але з урахуванням усіх тих інноваційних методів, які з'явилися останнім часом і не суперечать біосутності господарства.
Ну а щодо Harmonie de Gascogne Rose від Domaine de Pellehaut, то це доволі складний у технологічному сенсі варіант вина — вельми незвичайний мульти+мульти+мульти купаж, оскільки вино створене з цілого набору червоних лоз, вирощених на спеціально визначених ділянках власних виноградників господарства.

До його складу зазвичай входять мерло, танната, сіра, каберне совіньон, мальбек, піно нуар (останній не завжди). Причому кожен сорт винифікується окремо із застосуванням короткої мацерації за низької температури. Здійснюється тонка щадна фільтрація, також виключно і тільки за суворого контролю температури.

Вердикт експерта:

89 (100)




Основні характеристики:

Країна: Франція

Власник: Sichel

Марка: Domaine de Pellehaut


ТАБЕЛЬ ВІД ПРОФІ

Прозорість і колір — елегантний рожевий колір із малиновими відтінками на лінзі.

Аромат — поєднання вираженого плодового і квіткового. Малиновий джем, стигла вишня і жасминовий чай у фіналі.

Смак — домінантні плодові нівелюють зайву рослинну мінеральність. Вони створюють квітково-джемові ноти, які, у свою чергу, трансформуються в деяку пряну складову. При цьому фінал – фруктовий з елементами цитрусових і м'яти сорбет.

КАВІСТ & КУРТЬЄ:

Прозорість і колір — коралове тло й лососеві переливи на дзеркалі та меніску.

Аромат – інтенсивний, відвертий і складний. Наповнений квітами й фруктами. Ягідні перші ноти, де домінує малина, чорна та червона смородина плавно змінюються на цитрусові тони і прянощі, де провідну роль відіграють аніс і м'ята.

Смак — баланс свіжої кислотності, мінерального квіткового фону та різноманітних спецій, але не надто пряних. Фінал – виключно свіжий, він являє собою поєднання малиново-полуничного конфітюру з грейпфрутом.