Delamain, Pale & Dry XO Cognac

28 сентября 2018


Сухий і блідий

Один із найстаріших і найбільш шанованих коньячних домів, заснований ще в 1759 році. Традиція перегонки в цих місцях сходить ще до кінця XVI – початку XVII ст., і низка господарств, з якими протягом понад 200 років традиційно співпрацює Delamain, якраз із цієї когорти першовідкривачів процесу і послідовників Жака де ла Круа Марона.

XO Grande Champagne Delamain Pale & Dry — це купаж коньячних спиртів з такими особливостями: 

— власні корпоративні стандарти, що значно жорсткіші, порівняно з Національним регламентом (дозрівання спиртів набагато довше за необхідний для класифікації мінімум); 

— спирти виключно і тільки з Ugni Blanc, вирощеного саме в Grande Champagne; 

— для витримки використовуються лише старі бочки віком близько 20 років; 

— у погребі, розташованому на березі Шаранті, особливий мікроклімат, який сприяє гармонійному дозріванню — і рідина, і спирт випаровуються практично в рівних пропорціях; 

— до складу складного купажу входять близько 150 різновікових спиртів, з яких п'ята частина дуже старі (фактично з «параді» компанії), ну а «материнська чарка» — 20-25-річні спирти; 

— купаж складають поетапно, протягом доволі тривалого часу і з урахуванням вікових характеристик компонентів. При цьому спочатку змішуються близькі за віком старі спирти, а потім із певним кроком додаються наступні, більш молоді; 

— витримка вже готового купажу – близько двох років перед бутилюванням і тільки в лімузенських бочках; 

— практично цілковита відсутність карамелі як смакової добавки і кольору, що, власне, й зумовило назву — Пейл (блідий) і Драй (сухий).


Вердикт експерта:

91 (100)




Основні характеристики:

Країна: Франція

Власник: Delamain

Марка: Delamain


ТАБЕЛЬ ВІД ПРОФІ: 9,7

Прозорість і колір — рідина легкого золотисто-солом'яного кольору з ідеальною прозорістю і смарагдовими відтінками на дзеркалі.

Аромат — характерний для цього виду старих коньяків із чистим і при цьому абсолютно асимільованим спиртом. Симбіоз старого дерева і квіткових тонів, які плавно трансформуються в сухі прянощі.

Смак — округлий, спершу солодкуватий завдяки плодовим, відтак плавно переходить у складну гаму сухих кондитерських спецій – від мускатного горіха до лакриці, і в самому фіналі – ванілі (паличка). Теплий і тривалий післясмак з чітким х’юмідорним фоном.

КАВІСТ & КУРТЬЄ: 9,8

Явно належить до категорії «помірних» коньяків, якщо це, звісно, застосовно до такої високої марки. Проте так чи інакше – це справді доволі суворий і аристократичний коньяк з вираженою породою. Округлий і глибокий як в ароматі, так і в смаку, але має при цьому чіткий «стрижень» рансьє. Вдих – частково квітковий і водночас глибокий деревний, лише трохи підсвічений плодовими нотами. Видих – від відверто лакричного через зацукровані фрукти і кондитерські спеції до суворої благородної лісистості, включаючи і ледь терпкі тютюнові тони (а саме – тютюновий лист).

АВТОРТЕСТ:

Уперше коньяк було створено в 1920 році. На сьогодні його виробництво становить 80% від загального обсягу продукції, яку випускає коньячний дім Delamain. Ну а достатньою рекомендацією є «Дабл Голд», завойований на San Francisco World Spirits Competition.