Cornaro Bianco Frizzante

30 июня 2020


Cornaro Bianco Frizzante

Перлове, іскристе, переляжне, пінне, мусоване і так далі… Ну а якщо простіше (і, звісно, неофіційно) — напівігристе вино!

Саме так у різних джерелах і спеціалізованих виданнях називають цілу категорію італійських Frizzante — особливих вин із залишковим вмістом вуглекислоти в уже бутильованому вині. Слід зазначити, що існують деякі розбіжності у трактуванні цього терміна різними фахівцями, і насамперед коли йдеться про технологію процесу насичення вина вуглекислим газом. Не привносять розуміння у це питання й регламентні директиви ЄЕС, втім, як і у велику кількість інших моментів стосовно вин. Але цілком природна апеляція і порівняння фризанте з іншим, не менш популярним італійським газованим вином — спуманте. 

У рамках одного з варіантів пояснень існує думка, що за спільних для спуманте і фриззанте основах технологічного процесу – а це метод ШармА (передбачає вторинну ферментацію вина у спеціальних герметичних ємностях — автоклавах), фризанте проходить або одноразову ферментацію або дво-, але без використання тиражного лікеру і з різкою зупинкою процесу бродіння (найчастіше — впливом низьких температур). 

Тоді як спуманте, конкретно — дворазова. Можливо, цим і пояснюється деяка, скажімо так, недооціненість фріззанте в очах експертів і не тільки, якщо порівнювати з більш відомими спуманте і просекко. Хоча варто сказати, що обидва ці формати потребують достатньої віртуозності з боку винороба і кожен з них має свою перевагу. Причому деякі види фриззанте часто якщо не перевершують, то точно не поступаються своїм конкурентам. Є, крім усього іншого, і деякі об'єктивні й цілком суворі вимоги в контексті вмісту спирту, залишкового цукру і тиску в пляшці, яка маркується як Frizzante. Для нього дозволений низький рівень СО2, що забезпечує тиск від 1 до 2,5 бар (тоді як для спуманте цей показник — щонайменше три). 

Так от, одноразове бродіння для фриззанте здебільшого дає невисокі показники щодо гри, але доволі високі щодо цукру. А от дворазове – об'єктивно збільшує вміст вуглекислоти і врівноважує цукор, роблячи вино елегантним і свіжим, а також дозволяючи повною мірою зберегти сортові особливості винограду. Саме таким способом – другої ферментації вина в резервуарі і зроблено CORNARO BIANCO FRIZZANTE. 

Це реферментаційне іскристе вино, створене з традиційних для Венето (околиці Тревізо) білих сортів винограду, які зазнали м'якого пресування і вторинного бродіння в герметичному автоклаві. Причому, було досягнуто таких показників: тиск в пляшці — більше ніж дві атмосфери, залишковий цукор — 12-13 г/л, вміст алкоголю — 10,5%.


Вердикт експерта:

88 (100)




Основні характеристики:

Країна: Італія

Власник: Cantina Montelliana

Марка: Согпаго


ТАБЕЛЬ ВІД ПРОФІ

Прозорість і колір — солом'яний з зеленими відблисками колір. Тонка гра мусу й радіальна піна.

Аромат — свіжий, збалансований як щодо плодових і рослинних. Немає зайвої мінеральності, як і надмірної квіткової солодкості.

Смак — округлий із неагресивною, але присутньою кислотністю. Розвиваючись, набуває фруктових (екзотичні фрукти) і тонких бальзамічних нот. Фінал – розвинений і приємний.

КАВІСТ & КУРТЬЄ:

Прозорість і колір — золотистий із жовтими та смарагдовими відблисками. Хороша стійка гра з чітко видимими округлими намистинами.

Аромат – спершу виражено квітковий (аж до жасмину та інших ароматних садових квітів). У динаміці набуває більш вираженої плодової складової.

Смак — округлий і плавний у своєму розвитку. Тонка плодова свіжа кислинка в самому початку змінюється насиченою плодовою наповненістю із джемовим характером.

Фінал — наповнений літніми луговими та пряними враженнями.