Chateau De Beaulon Napoleon

14 января 2019


Коньяк архієпископів

Основна резиденція цього коньячного Дому розташована в Château de Beaulon, приватному замку, побудованому родиною де Венсон близько 1480 року, наприкінці правління короля Людовика XI.

"Коньячний" етап історії цього маєтку почався в XVII ст., коли спадкоємець сім'ї де Болон монсеньйор де Несмонд, архієпископ Байо і радник короля Людовика XIV передав замок у розпорядження бордоського єпископату. Ця подія стала вирішальною для виноградників маєтку. Коли ченці зайшли у володіння Шато де Болон, вони побачили виноградники з лозами, призначеними якраз для виготовлення коньяку. 

Новий імідж – імідж виробника традиційних для Шаранти алкогольних напоїв – господарство отримало в 1965 році з приходом у цей маєток легендарного Крістіана Тома. Він не лише провів кадастр усіх 90 гектарів виноградників, що належать замку, а й домігся визнання Шато де Болон унікальною пам'яткою історії національного значення. Сучасні тенденції щодо вибору сортів не зачепили господарство Болон. Воно зберегло вірність кільком традиційним сортам винограду, які використовувалися для виготовлення коньяків і лікерних вин ще з ХVІ ст. Передусім це коньячні сорти Фоль-Бланш, Коломбар і Монтіль; Семільон та Совіньйон для вироблення містелів Піно Блан, а також Каберне Фран, Каберне Совіньон і Мерло для червоних Піно Руж. 

Маючи такий високий потенціал, вироблені в Шато де Болон коньяки і вина створюються виключно з винограду, вирощеного в маєтку. Перегонка здійснюється одразу, причому використовуються лише власні чотири аламбіки невеликого розміру. А малий обсяг перегінного апарата дає змогу отримати спирт з підвищеною концентрацією фруктових і квіткових ароматів, характерних для стилю Шато де Болон. 

«Парадіз» і погріб замку розташовані в селищі Лориньяк. Причому бочки (переважно старі і тільки невеликих розмірів) стоять на земляній підлозі, що створює особливі мікрокліматичні умови, необхідні для правильного випаровування ефірів. 

Отже, Chateau de Beaulon Napoleon це: 

- фактично крафтове виробництво обмежених партій коньяку, всі етапи створення якого – від лози, до бутилювання – зосереджені в одному місці; 

- лише споконвічні сорти винограду – Фоль-Бланш, Коломбар, Монтіль; 

- субрегіон Фен Буа; 

- перегонка без жорсткої фільтрації і з використанням "заснулих дріжджів", тобто не знімаючи вино з осаду. (До речі, використовується "переднагрівач" вина – шоф-вен, а сам процес дистиляції проходить у чотирьох невеликих перегінних кубах із чистої міді ручного кування); 

- дуже довга витримка в дубових бочках типу лімузен або тронсе (кам'яний або черешчатий дуб); 

- тривалість витримки перевершує встановлені законом терміни удвічі і навіть утричі, а якщо говорити про рідкісні спирти, то й значно більше. Основа коньяку CHATEAU DE BEAULON NAPOLEON – спирти з віком близько 20 років.


Вердикт експерта:

90+ (100)




Основні характеристики:

Країна: Франція

Власник: Chateau de Beaulon

Марка: Chateau de Beaulon


ТАБЕЛЬ ВІД ПРОФІ

Прозорість і колір — красивий золотистий колір з мідним відливом.

Аромат — складний глибокий аромат із квітковими та плодовими тонами. У розвитку з'являються відтінки горіхів і тонкі пряні ноти.

Смак — складний глибокий аромат із квітковими та плодовими тонами. У розвитку з'являються відтінки горіхів і тонкі пряні ноти.

КАВІСТ & КУРТЬЄ

Виключно м'який квітково-фруктовий коньяк, що, власне, і є візитівкою Дому. Вдих вирізняється квітковою і рослинною гамою різноманітних відтінків лісових і польових (прованських) квітів. Розвиваючись, аромат йде в ще глибші лісисті тони, а тонка карамель увиразнює глибину. Карамель є стрижнем смаку, на який нанизані плодові тони (запечена груша), прянощі (мускатний горіх, кориця, ваніль) і тонкий медово-бальзамічний фон, котрий і визначає глибокий і теплий післясмак.