Вітамінні смарагди

24 апреля 2020

Багатьом відомо, що шпинат городній — один із найкорисніших для людського організму овочів. Хтось про це знає з дитячих років, коли мама і бабуся терпляче, але непохитно змушували з'їдати до кінця цю гірку не дуже вже й смачного зеленого листя, що правило за гарнір до пари куди привабливіших котлет. Хтось дізнався про корисні властивості шпинату вже у зрілому віці, коли вирішив нарешті зайнятися своїм здоров'ям і перейти на відповідне харчування. А є й такі, хто познайомився зі шпинатом завдяки кінематографу, а точніше — мультиплікації. Мушу сказати, що цей третій варіант був значно зрозумілішим і наочнішим за інші. Мультяшний популяризатор корисних властивостей шпинату, безстрашний морячок Попай, хвацько розправлявся з більшістю життєвих негараздів без будь-якого допінгу. У найскладніших ситуаціях він ковтав банку консервованого шпинату і через лічені секунди стихії втихомирювалися, вороги панічно тікали, а головний герой в обнімку з коханою щасливо прямував на захід сонця. І слід зазначити, хоробрий мультяшний моряк прищепив любов до шпинату не лише мені. Не дарма ж у різних містах його батьківщини, США, споруджено цілих п'ять статуй, що зображують героя і його улюблену консервацію.

Звісно, шпинат здатний допомогти не тільки в мультиках. Його корисні властивості відомі з давніх-давен, і навіть короновані особи не гребували урізноманітнити ним свій раціон. Візьмімо хоча б відому своїми багатоходовими інтригами Катерину Медичі, дружину та матір французьких королів, яка прямо і недвозначно наказувала щодня подавати шпинат до королівського столу (не уявляю, як можна не послухатися маму, якщо вона ще й королева).

Тож коротко повторимо, за що ми цінуємо шпинат. Звісно, як і будь-який овоч, шпинат переважно містить у своєму складі воду. Однак у ньому все ж знайшлося місце для вражаючого запасу вітамінів А, С, Е і В9, а також кальцію, магнію та заліза (саме багатий вміст останнього і було відзначено в мультфільмах про Попая). Сучасні дослідження, втім, свідчать, що заліза в шпинаті все ж таки менше, ніж вважалося за часів створення мультфільму. Проте доведено, що залізо зі шпинату засвоюється краще, ніж із будь-якого іншого овочу. Ще однією цікавою властивістю, яку навряд чи вдасться переоцінити, є те, що після теплової обробки шпинат зберігає більшу частину своїх корисних речовин і елементів, тому його можна вживати в їжу не тільки сирим, а й приготованим на пару чи вареним. Завдяки цьому ймовірність того, що він вам набридне, зменшується практично до нуля.

А найнезвичайніший, сповнений інтриги і привабливості для справжніх гурманів спосіб приготування шпинату вигадали чарівники з Кулінарного Дому «Ібіс». Це не мус, не салат і не пюре, а справжнісінький торт!

Торт «Смарагдовий», як нам вдалося дізнатися в результаті абсолютно секретної розвідувальної операції, готують так. Спершу ретельно відібране листя найсвіжішого (це важливо, адже свіжий шпинат після приблизно тижневого зберігання втрачає більшу частину свого корисного «багажу» — хочете зберегти його, доведеться використовувати морозилку) шпинату з деякою кількістю олії ретельно подрібнюють у блендері. До отриманої кашки, безперервно помішуючи, додають лимонний сік і збиті з цукром яйця, потім настає черга сухих інгредієнтів — борошна з розпушувачем тіста, ваніліном і лимонною цедрою. Ретельно вимішане тісто розливають у три форми і відправляють у духовку для отримання основних елементів майбутнього торта — в просторіччі коржів.

Доки випікаються коржі, можна зайнятися кремом. І ось тут зачаїлося справжнє диво! Ніжний сир маскарпоне, вершки, ванілін і цукрову пудру змішують разом і збивають, збивають, збивають... вибачте, замріявся. Словом, крем збивають доти, аж доки він набуде перлового блиску, а отриману консистенцію я не беруся описати, бо абсолютно точно не знайду відповідних слів для опису цієї краси.

А далі все просто. З готових охолоджених коржів зрізують верхню скоринку — для кращого просочення кремом. Потім настає час фінальної композиції: перший корж змащують зверху кремом, поверх якого укладають шар малинового конфітюру (я зараз знепритомнію!), це накривають другим коржем, потім знову шар крему, шар конфітюру і останній третій корж. Після цього торт з усіх боків рясно обмазують кремом, а зверху посипають окрушиною, яку зробили зі зрізаних кірочок (невже ви всерйоз думали, що їх викинуть?), і прикрашають свіжою малиною.

Думаю, що морячок Попай гідно оцінив би шпинатне творіння майстрів Кулінарного Дому. Це саме можете зробити і ви. Отже, вперед — до вітамінного задоволення!