Симфонія смаку

15 февраля 2019

Як відомо (а якщо вам раптом не відомо, то знайте), Кулінарний Дім «Ібіс» славиться не тільки своєю чудовою кулінарією і великою кількістю пропонованих закусок та основних страв. Чимала заслуга популярності Кулінарного Дому серед досвідчених гурманів належить його дивним десертам і, безумовно, чародіям-кондитерам, які їх створюють. І звісно, асортимент солодкого столу від Кулінарного дому «Ібіс» неухильно і регулярно поповнюється новинками — одній із яких і присвячена сьогоднішня розповідь.

Спробувавши вперше цей торт, одразу розумієш, що назва «Симфонія» підходить йому якнайкраще. Його склад, як і склад справжнього симфонічного оркестру, не просто складний — для непосвяченого він взагалі лежить за межею розуміння. А смак «Симфонії» неможливо передати словами. Якщо дуже спрощено, то спочатку він приголомшує багатством... ні, не багатством, а просто буйством відтінків! А коли здатність дихати повертається, тоді вже можна, абстрагувавшись від решти світу (в цю мить він здається таким жалюгідним), вловити, розібрати і виокремити благородство шоколаду, розкіш полуниці, аристократичну вишуканість м'яти і нотки інших інгредієнтів, які, доповнюючи та збагачуючи одне одного, створюють цю симфонію божественного смаку. Однак про все по порядку.

Як і будівництво оперного театру, приготування торта «Симфонія» починається з підготовки основи. Для цього яйця збивають з цукром в однорідну піну, в яку згодом (ні на мить не припиняючи перемішування) додають оливкове масло, молоко, лимонний сік і вже потім пшеничне борошно з розпушувачем. Ретельно вимішене однорідне тісто рівним шаром розмазують на силіконовому килимку, покладеному на дно форми для запікання — килимок допоможе відокремити готовий бісквіт, не зламавши його. Деко з майбутнім бісквітом відправляють на 7-10 хвилин у духовку, розігріту до 170-180 градусів, потім виймають і охолоджують.

Любителі класичної музики знають, що симфонічний оркестр складається з декількох груп інструментів — а саме: духових, струнних та ударних. Так само влаштований і торт «Симфонія»; і доки одні майстри-кондитери Кулінарного Дому займаються виготовленням коржа-основи, інші трудяться над іншими частинами. На черзі шоколадний мус: тут чорний шоколад розтоплюють у молоці, потім ретельно перемішують із розведеним у воді желатином і охолоджують, після чого у суміш маленькими порціями додають збиті вершки і знову перемішують до однорідної маси. Далі настає черга полуничного конфітюру — полуницю, пересипану цукром, подрібнюють у блендері, потім отриману суспензію доводять до кипіння, додають розведений у воді кукурудзяний крохмаль, ретельно перемішують і варять ще 12 хвилин, після чого охолоджують, переливають у пласку півсантиметрову завтовшки форму і прибирають в холодильну камеру.
І ось, нарешті, настав час зайнятися останнім із доданків — м'ятним пюре. Для початку м'яту варять у молоці, настоюють упродовж 10 хвилин, подрібнюють у блендері (недостатньо подрібнені залишки м'яти після проціджування протирають вручну через сито), переливають у сотейник і ставлять на вогонь. Доки м'ятна емульсія підігрівається, в неї, безперервно помішуючи, додають шоколад (цього разу білий), а після того як він весь розтопиться і суміш стане однорідною, — підготовлений желатин. Після перемішування у цю масу додають м'ятний сироп, охолоджують до кімнатної температури, додають збиті вершки і знову акуратно перемішують.

А отут починається найцікавіше — образно кажучи, партії окремих груп інструментів зливаються разом, утворюючи єдину величну симфонію! У спеціальну форму виливають м'ятне пюре, поверх якого укладають шар полуничного конфітюру, а потім — шоколадний мус і все це накривається пластиною яєчно-лимонного бісквіта. Заповнену форму охолоджують у холодильній камері до затвердіння шарів, потім виймають, перевертають і витягають готовий торт. Власне, готовий він ще не остаточно. Його ще слід облити чорним шоколадом, розтопленим і змішаним із маслом какао, і прикрасити свіжою полуницею та червоною смородиною. І ось тепер наша «Симфонія» вже остаточно готова і чекає на своїх поціновувачів!