Їдьмо на шашлики!

26 апреля 2018

Ось і настають травневі свята — другий після новорічного марафону період у році, коли є змога відпочити одразу кілька днів поспіль. Це чудова нагода забути метушню робочих буднів і як слід запастися життєвими силами та гарним настроєм. Звісно, більшості з нас не вдасться просто полежати догори пузом на пляжному шезлонгу з крижаним коктейлем у кожній руці, ба навіть просто на улюбленому дивані перед телевізором. Хтось поїде відбувати трудову повинність на городі у батьків або (дай їй, Боже, здоров’я) тещі. Комусь кохана дружина пригадає всі зроблені зопалу обіцянки і таки припаше по господарству, когось нарешті візьмуть змором власні діти, що вже скучили за татковою увагою. Є, безумовно, й ті, хто замість медитативного вилежування на дивані обере активний відпочинок у будь-якій його формі (деякі сюди ж зараховують, приміром, давно запланований ремонт автомобіля). Однак всі ми до програми святкування першотравня внесли одне обов'язкове заняття. Так, звісно, — йдеться про шашлики.

У наших широтах шашлики — це не просто шматочки м'яса або овочів, наколоті на вертел або шпажку. Під цим словом ми звикли розуміти ціле дійство: починаючи від телефонних дзвінків рідним та друзям із риторичним: «Ой чи живі, чи здорові родичі гарбузові?», з’ясування хто що питиме, і аж до самого останнього тосту, після якого ті, у кого ще залишилася бодай дещиця сил, починають прибирати, а інші доброзичливо за цим спостерігають, даючи періодично цінні, на їхню думку, поради.

Але до цієї ситої ідилії необхідно прийняти дуже відповідальне рішення: які види шашликів та інших закусок ми будемо готувати для задоволення вишуканих смаків усіх гостей, адже українське застілля здавна славиться своєю щедрістю. Зробимо універсальний шашлик зі свинини? Чи, може, дієтичний курячий? Класичний баранячий? Або відбивні на кісточці? А, може, кебаб? І що на гарнір: запечена картопля, овочі гриль чи звичайний овочевий салат? А чи не запекти нам додатково в лаваші сулугуні або бринзу з зеленню? Так, насправді це дуже приємні заморочки — але все ж вони потребують часу й розумових зусиль. А тут ще дружина змушує вибити пил з килимів, а діти третю добу нудять про якийсь аквапарк. До того ж в машині днями почало щось постукувати. Ну як тут усе встигнути!?

На допомогу, як завжди, приходить Кулінарний Дім «Ібіс». Було б дуже дивно, якби майстри кухарського мистецтва з Кулінарного Дому проігнорували наближення травневих свят — такого ніколи не було і ніколи не буде! Ви можете спокійно їхати в аквапарк чи куди вам заманеться. Адже асортимент страв під умовним позначенням «Шашличне меню» нараховує понад двадцять позицій на всі смаки та вподобання! Передусім сюди ввійшло безліч видів шашлику: традиційний шашлик зі свинини і його більш екзотичний різновид — шашлик зі свинини по-середземноморськи, далі — його земляк, дієтичний шашлик по-середземноморськи з курки (як відомо, зазвичай курячий шашлик виходить сухуватим, але не цього разу — зберегти соковитість курячому філе тут допомагає найніжніший бекон), а ще шашлик з попередньо замаринованого в йогурті курячого стегна і шашлик з овочів. А оскільки ми вже згадали Середземномор’я, то слід відзначити і шашлики з риби — хоч я й не впевнений, що сьомга і сом, з яких приготовані ці шашлички нашого меню, виловлені саме там. А от запропонований на гарнір грецький салат зроблений точно за рецептами стародавніх еллінів. Продовжує тему Середземномор'я моцарела в кукурудзяних пластівцях і страви з баклажанів. Далекий Схід представлений морквою по-корейськи і овочами в темпурі. Про мисливську тематику нагадує картопля, запечена по-мисливські, а на роль «дичини» цього разу обрали цілком собі домашню курку, приготовану в прянощах на грилі. Є й традиційні для наших застіль закуски — овочеві соління й салати. А щодо «ракетного палива», то його вибір Кулінарний Дім «Ібіс» залишає за вами, натомість приготувавши найпопулярніші варіанти «окислювача», а саме: медовий узвар і журавлино-малиновий морс.

Отож швидше закінчуйте з вибиванням килимів — шашличне меню від Кулінарного Дому «Ібіс» чекає на вас!

Шашличне меню