Сьогодні згадаймо свято, яке відзначається в травні, — свято набагато більш всеосяжне і значуще, ніж усі інші святкові дні, причому не лише травневі. Друга неділя травня в нашій країні, починаючи з 1999 р., відзначається як День матері. Яка ще пам'ятна дата може зрівнятися зі святом, присвяченим мамам? Не варто лізти в закутки пам'яті, намагаючись знайти відповідь – це запитання риторичне, і відповідь на нього очевидна.


Ось і настають травневі свята — другий після новорічного марафону період у році, коли є змога відпочити одразу кілька днів поспіль. Це чудова нагода забути метушню робочих буднів і як слід запастися життєвими силами та гарним настроєм. Звісно, більшості з нас не вдасться просто полежати догори пузом на пляжному шезлонгу з крижаним коктейлем у кожній руці, ба навіть просто на улюбленому дивані перед телевізором. Хтось поїде відбувати трудову повинність на городі у батьків або (дай їй, Боже, здоров’я) тещі. Комусь кохана дружина пригадає всі зроблені зопалу обіцянки і таки припаше по господарству, когось нарешті візьмуть змором власні діти, що вже скучили за татковою увагою. Є, безумовно, й ті, хто замість медитативного вилежування на дивані обере активний відпочинок у будь-якій його формі (деякі сюди ж зараховують, приміром, давно запланований ремонт автомобіля). Однак всі ми до програми святкування першотравня внесли одне обов'язкове заняття. Так, звісно, — йдеться про шашлики.


Гадаю, що не збрешу, якщо скажу, що однією з головних причин того, чому ми з таким нетерпінням чекаємо на прихід чергових свят, є застілля, що їх супроводжує. І дійсно — яке ж свято обходиться без святкового столу, накритого для всієї родини? Тим паче, що за українськими традиціями заведено, — і тут не має потреби в якихось нормативних документах, адже це одвічно закладено в геномі кожного українця, — щоб святковий стіл був по-справжньому щедрим. Що таке щедрість? Ну, це зовсім просто: частувань на столі стільки, що не злічити, і кожне представлено в такій кількості, щоб вистачило всім і ще залишилося на завтра!


Продовження. Почтаток: І пляшка рому!

Спершу весь ром був темним, містив велику кількість домішок і тому вважався напоєм простолюду й усіляких маргіналів — на відміну від високоочищених спиртних напоїв Європи, у виробництві яких застосовувалася подвійна перегонка. Для збільшення привабливості напою Іспанська королівська палата вирішила провести свого роду ребрендинг — було засновано спеціальну премію тому, хто удосконалить процес виробництва рому. Результатом стала ціла низка поліпшень процесу виготовлення, що суттєво підвищило якість напою.


Деякі відверто неполіткоректні джерела стверджують, що виникненням міцних спиртних напоїв людство завдячує хоробрим скандинавським мореплавцям епохи раннього середньовіччя. Вікінгам, які борознили річки, моря й океани на своїх знаменитих дракарах, був потрібен значний запас тих напоїв, які дають змогу скрасити нудьгу тривалого морського походу, втамувати біль від ран і втому м'язів, натруджених важким веслом, задобрити повелителя штормів – суворого вана Ньйорда, пом'янути померлих у Вальгаллу товаришів і відзначити успіх вождя, який приніс гірду перемогу в бою і багату здобич. А традиційного для жителів небагатих фіордів, де бували роки, коли навіть худобу доводилося годувати риб'ячими головами, ячмінного пива в достатній для подорожі «туди і назад» кількості дракар просто не міг підняти.

Розвиток технологій дав нам змогу не боятися настання холодів — способів протидії їм існує безліч. Проте всі ці котли й батареї центрального опалення, каміни, печі та інші радіатори і калорифери мають один суттєвий недолік: вони зігрівають тіло. А треба ж ще й душу.

Перші тижні Посту є найважчими для нашого організму. Доволі складно одного дня просто взяти і відмовитися від улюблених м'ясних стейків, млинців, омлетів, солодких кондитерських виробів, до складу яких здебільшого входять молоко та яйця, а також від інших "заборонених" продуктів, які зазвичай не залишають наші обідні столи. Багато хто недооцінює свою "залежність" від м'ясних, рибних і молочних страв. Через це фахівці рекомендують готувати свій організм до постування ще за кілька тижнів до початку Великого Посту, влаштовуючи собі розвантажувальні дні і потроху зменшуючи кількість улюблених продуктів у раціоні.

Пусть не обидятся на меня источающие ароматный пар хинкали, тающие во рту ребрышки гриль в медовом соусе, сочные свиные котлеты, пряная домашняя колбаса, аристократическое беф-строганов и простонародные голубцы, янтарная тройная уха, копченый окорок, его идеологические братья хамон и прошутто и, конечно же, единоличная владычица моего сердца, запеченная рулька, предварительно отваренная в темном баварском пиве — но все же занять место самой почитаемой и предпочитаемой еды для мужчин им не суждено.


Коллектив Кулинарного дома ИБИС поздравляет с Новым 2018 годом!


Поздравления мои Будут крайне коротки:
В Новый год пусть будет круто,
Позабудь о слове "худо",
Денег чтобы — аж не счесть,
А вкусняшек чтоб — не съесть.
Веселись и наслаждайся,
Целый год лишь улыбайся!

Режим работы в праздничные дни:

31 декабря: до 22.00

1 января: с 13.00

Остальные дни:

круглосуточно, без выходных


Кто-то, возможно, скажет, что сладости являются главной причиной кариеса и излишнего веса и потому вредны. Однако разумный человек прекрасно понимает, что вредны вовсе не сами сладости — а исключительно отсутствие меры в их употреблении, что, по-видимому, справедливо в отношении практически всех продуктов питания. Ведь понятно же, что калории содержатся абсолютно во всех продуктах — как и то, что любая пища непременно проходит через ротовую полость. Так какой смысл испытывать особенный страх при виде кондитерских изделий? Вот то-то и оно, что никакого.